In de horeca leer je lessen voor het leven

“Ik kan het iedereen aanraden, om in de horeca te werken. Je leert daar alle belangrijke dingen van het leven: niet alleen managen en plannen, maar ook omgaan met mensen en financiën. Ik heb daar jaren gewerkt, waaronder een lange periode bij een traiteur waar ik veel over koken leerde. Hierna kreeg ik de kans om ergens een keuken op te starten, een uitdaging die ik aanging ondanks dat ik geen diploma had.”

Maartens carrière nam een nieuwe wending toen hij zich bij een andere zaak specialiseerde in vegetarisch en veganistisch koken. Hij werd al gauw chef-kok, werkte anderen in en ontwikkelde zich steeds verder.

“Ik wist dat ik goed was in mijn werk. Maar ik wist ook wel dat ik meer in mijn mars had; ik bleef een beetje hangen. Dus toen de kans van Foodlab Limburg op mijn pad kwam, hielp me dat ontzettend. Zo kreeg ik namelijk via mijn werkgever de kans om dan toch eindelijk mijn koksdiploma te behalen. En dat deed ik: binnen één jaar behaalde ik cum laude mijn diploma Zelfstandig Werkend Kok niveau 3. En toen zat ik in de flow en dacht ik: nu ga ik ook niveau 4 doen.”

Keuken als klaslokaal

“Ik heb goede begeleiding gekregen van mensen uit het vak, en zij zagen in mij dat ik een goede docent zou zijn. Ik verdiepte me erin, en schreef me al gauw in voor een opleiding tot docent Consumptieve Techniek. Terwijl ik studeerde, liep ik stage bij VISTA college en kreeg ik de kans om les te geven en examens af te nemen.

Na mijn stage wilde ik in het onderwijs blijven werken, gedreven door de wens voor meer stabiliteit en een evenwichtiger leven, vooral met een gezin thuis. Ik solliciteerde bij verschillende scholen en ben uiteindelijk als horecadocent kunnen starten. Ik volg nu zelfs een EVC-traject om ook mijn lesbevoegdheid te krijgen.”

Het staan voor de klas heeft Maartens leven verrijkt. “Ik wil de passie voor mijn vak doorgeven aan de nieuwe generatie. Ze laten zien dat het een eer is om in de keuken te staan. Bovendien heb ik ideeën over het ontwikkelen van een leerplan rondom mijn passie duurzaamheid, moestuinen en vegetarisch/veganistisch koken, en overweeg ook om een boek te schrijven over dit onderwerp.

Ik heb nog steeds het gevoel dat ik meer uit mijn carrière kan halen. De exacte richting weet ik nog niet, maar ik ben klaar om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Misschien geef ik straks een ander soort les of volg ik nog een cursus. Wat het ook is, ik ben klaar om te blijven leren. Op mijn 39e voelt mijn carrièrepad rond. Ik ben dankbaar voor de kansen en begeleiding die ik heb gekregen. Mijn boodschap aan anderen is simpel: blijf niet stilstaan, durf jezelf in de spiegel aan te kijken en maak die verandering. Het is nooit te laat om te leren en je leven te veranderen.”